Mașina de spălat vase este aparatul de care are nevoie orice femeie pentru a se elibera de una dintre cele mai urâte activități din bucătărie. Ați ghicit: este vorba despre spălatul vaselor. Nu ar fi o problemă în momentul în care sunteți 2,3 persoane, dar ce te faci în cazul în care ai musafiri și rămân o grămadă de tacâmuri murdare?!
Nu începi să rostești câteva cuvinte neprietenoase în gând?!
Aș lua o ipostază destul de cunoscută de la noi. Familie de corporatiști, ce lucrează 8-10 ore și mai pierde încă 1,2 ore în traficul bucureștean. Dacă face naveta pe lângă oraș se poate spune fără probleme că lucrează 12 ore pe zi, nu 8 ore. Timpul liber este cel mai prețios. Cred că nu ai dori să îl petreci spălând vasele, ci vrei să te relaxezi împreună cu familia. Nu?!
Faptul că mașinile de spălat au început să fie mai ieftine decât un smartphone înseamnă că deja au trecut testul fiabilității și producția a întrat pe un făgaș normal. Cel puțin asta ne-au învățat la facultate… dar acesta este un subiect diferit.
Spuneam că avem mașini de spălat vase ieftine. Nu pot să nu observ faptul că deja prețurile au ajuns și sub 1000 de lei. E un preț decent pentru o mașinărie care-ți va rezolva o parte din timp.
De exemplu, acest model nu este de la un brand cunoscut și nu are o eficiență foarte bună, dar vă puteți face treaba cu ea.
De ce să îți dorești o mașină de spălat vase?
Sunt cinic, dar ăsta este adevărul. Îți cumperi timpul. Orice minut în plus, pentru tine, este un câștig. Nu e un clișeu, e un adevăr. Noi avem o mașină de spălat vase de la un producător important de la noi. Are atât programe scurte, cât și programe mai lungi.
Lucrul cel mai important este că poate să spele la o temperatură foarte mare. De 7-80 de grade. Gândește-te dacă tu ai rezista cu apa aceea pe piele. Temperatura ridicată face ca murdăria(grăsimi) să fie îndepărtată mult mai bine.
Curățarea vaselor se face în condiții mai bune. Poate că nu vor străluci ca în reclame, dar chiar ies spălate bine. În funcție de program, pot ieși curate și uscate sau doar… curate și rămâne să le usuci tu sau… să le lași pe ele să se usuce singure. 🙂
Economie de apă consumată. Eu unul n-am testat acest lucru. Dar nici nu sunt genul statistician. Pe ansamblu, ieșim mai bine cu mașina, dar nu atât de mult încât să scriem asta. Totuși, este logic acest lucru. Într-un recipient speli și clătești vasele, pe când manual este mult mai multă bătaie de cap.
Cele mai bune mașini de spălat vase
Beko BDIS38020Q
- 10 seturi
- 8 programe
- AquaIntense
- Motor ProSmart Inverter
- Clasa E
- 45 cm
AEG FSB52917Z
- 14 seturi
- 7 programe
- Quick 30 minute
- Clasa E
Samsung DW60M5050FS
- 13 seturi
- 5 programe
- Clasa F
- Afisaj LED
- 60 cm
- Inox
Haideți să enumerăm câteva avantaje și dezavantaje ale mașinilor de spălat vase.
Avantajele mașinilor de spălat vase
- economisire de timp
- economisire de apă
- familie mare, tacâmuri multe, timp mult pierdut pe spălat
- igienizare mai bună a vaselor(totuși rujul este posibil să mai scape)
- urâți spălatul de vase
Dezavantajele mașinilor de spălat vase
- nu este rentabil să speli puține vase, dar le poți lăsa în mașină până se adună un număr suficient de vase
- crește consumul de energie electrică – riscul oricărei electrocasnice 🙂
Formatul mașinilor de spălat vase
Trebuie să știți ce alegeți. Avem, pe piață, diferite tipuri de mașini de spălat vase, în funcție de nevoile fiecăruia. Avem următoarele:
- normale
- compacte
- încorporabile
- semi încorporabile
Cele normale
Se pot monta în orice loc doriți. Unele modele au disponibile roți pentru a le muta rapid dintr-un loc în altul. Dimensiunile standard ar fi 45 cm, 55 cm și 60 cm.
În funcție de ce spațiu aveți în bucătărie, cum gândiți să partiționați spațiul puteți să alegeți una sau alta. Dacă este de 45 cm încercați să luați una compartimentată pe 3 rânduri.
Ce detergent putem folosi pentru mașina de spălat vase?
Trebuie să luăm în considerare și acest aspect. Sunt prețuri ce pleacă de la 30 de lei și pot depăși chiar și 100 de lei în funcție numărul de tablete alese. Mai jos v-am pus câteva variante de detergent. Sigur, înainte de asta ar fi de preferat să citiți instrucțiunile pentru a vedea ce detergent are nevoie mașina de spălat.
Tablete Finish All In One Max 100 tablete
|
La ce trebuie să fii atent când alegi o mașină de spălat vase?
Sigur că v-am prezentat mai sus atât avantaje, cât și avantaje, dar cred că trebuie să ne gândim și la alte aspecte la care trebuie să fim atenți. Încerc să enumăr câteva, iar din discuții sper să dezvoltăm tot mai mult articolul.
Design-ul
Poate că nu veți lua un model încorporabil, dar veți lua o mașină ce trebuie să corespundă cu ceea ce aveți în locul în care o veți instala, nu?
M-am orientat și eu o bună perioadă de timp după modele cu design cât mai futurist. Recunosc, am o soră ce îmi șoptește de fiecare dată ce culoare să aleg, ce design, cum ar fi mai potrivite culorile în casă.
Așadar, aveți modele pe alb, pe argintiu sau chiar închise la culoare. În funcție de cum veți organiza bucătăria aveți grijă și de acestea.
Spațiul consumat
Tocmai m-am mutat într-un apartament de 50m cu bucătărie mică. E dificil să încapă tot ce înseamnă electrocasnice. Așa că m-am orientat spre cel mai mic model disponibil de pe piață. Nu de alta, dar avem și plită încorporabilă, cuptor, frigider măricel și toate cele. A fost chiar o aventură să le putem alinia.
Capacitatea de spălare
De cele mai multe ori este precizat în specificații cât de mult puteți spăla cu aceasta. Vă interesează câte seturi de tacâmuri se pot încărca maxim la o spălare.
Faceți o estimare pentru cât aveți de spălat și orientați-vă spre un model. În magazine veți găsi următoarele:
CLASICE | INCORPORABILE |
---|---|
Ce marcă este mai bună?
Eu am mers pe Electrolux. Nu este cea mai bună, avem atât modele mai ieftine, cât și mai scumpe, din gama profesională.
Așa cum avem la mașinile de spălat găsim aici cam aceleași branduri. Așadar:
- Bosch
- Hotpoint
- Hansa
- Beko
- Sharp
- Indesit
- Gorenje
- Whirlpool
- Miele
- AEG
- Arctic
- Candy
M-aș feri de chinezării precum Candy sau Sharp, chiar dacă sunt foarte ieftine, dar m-aș orienta spre modele premium dacă există buget. De exemplu veți face treabă bună cu AEG sau cu Miele.
Ce trebuie să știm despre livrare?
Am plătit pentru livrare, așa cum este normal. Din păcate, curierul mi-a adus-o după ce a stat într-o ploaie foarte mare. În plus, cuva era plină cu apă.
Am înțeles că lucrul acesta este normal pentru că au testat-o înainte pentru a nu face un drum degeaba. Treaba asta mi se pare foarte interesantă și trebuie să țineți cont dacă veți achiziționa una din mediul online.
În concluzie nu avem foarte multe criterii pentru mașinile de spălat vase. Pur și simplu își fac treaba, având avantaje și dezavantaje. Sper ca discuția să o continuăm în secțiunea de comentarii.
Dacă aveți sursă de apă caldă și modelul ales se poate lega la apă caldă ar fi mai indicat să alegeți această variantă. Totuși, dacă sursa este de la o centrală care nu apucă să tragă apa caldă s-ar putea să nu reușiți să faceți mare lucru. Atenție că temperatura nu trebuie să treacă de 50-60 de grade ca să nu fie probleme cu racordurile.
Daniel a zis
Cele mai bune branduri de masini de spalat vase sunt: Bosch , Siemens , AEG, restul e cancan.
Petruș a zis
Într-adevăr, dar sunt situații în care ar fi ok să mergem și pe o marca de mijloc – care are tot interesul sa scoată ceva bun si sa urce si o gama de mijloc de la aceea marca, extremele nu sunt bune.
Andreea a zis
Ce inseamna motor invertor?
Daniel a zis
Practic, motorul nu mai este clasic cu perii, cu frecare, este bazat pe un camp magnetic, practic nu numai are ce sa se strice/inlocuiasca, oricum la Electrolux (posibil si la altii) majoritatea masinillor de spalat sunt cu sistem inverter.
Daniela a zis
Doamna Andreea, daca aveti loc luati un BOSCH/Siemens XL (adica inaltime 870 cu 50mm mai mult decat una normala). Problema este ca nu se prea vand in Romania ca nu stie clientul. Plus ca tb sa se potriveasca si mobila. Si musai cu sertart de tacamuri deasupra nu cu cosulet.
Bugetul este mai mult decat suficient. Nu va luati din alea cu 70 de butoane si functii, nu o sa le folositi niciodata. Si nu luati aia cu Zeolith, este mai sensibila.
Andreea Inu a zis
Atentie si la modelele facute in Polonia si au interiorul din plastic. Cu timpul devine casant. Dar daca vrei sa iei ceva mai ieftin si foarte bun iti recomand wirldpool 6 sense. Noi avem acasă si este genială. Si eu sunt fan bosch dar mi s-a recomandat whirlpool si argumentele m-au convins. Spor
Andreea Ma a zis
Ce model?geniala im ce sens?eu am buget de bosch insa mi-e ca platesc doar brand-ul.am whirlpool pt haine al 6 simt si nu imi multumesste asteptarile
Oancea a zis
Va rog sa imi recomandati o masina la un buget de aproximativ 2000 ron.
Multumesc!
Petruș a zis
De 45cm sau de 60cm? Cât spațiu aveți disponibil?
Ionut a zis
Nu mai credeti tot ce auziti din marketingul Bosch, masinile lor sunt mult supraevaluate. Daca vreti ceva care sa isi merite banii incercati si sigur o sa va placa Hotpoint sau Electrolux. Acestea sunt cele mai sus in topul meu (sunt foarte bine informat la acest capitol) ca raport calitate + dotari / pret. La Bosch veti plati in plus pentru nimic. Ca exemplu Bosch care se lauda, culmea, tocmai cu silentiozitatea masinilor lor de vase, nu ating 44 dB la masinile de 60 cm decat pornind de pe la 2800 de lei. Hotpoint are incepand de pe la 1800 de lei un model cu 39 dB.
Informati-ve bine inainte de a cumpara ceva. Daca vi se recomanda ceva intrebati si ce anume il face pe produsul respectiv sa fie recomandat. Altfel riscati sa dati banii doar pe brand.
Petruș a zis
Cu siguranță e bună informarea, dar și faptul că oamenii trebuie să citească recenzii, să lase recenzii, ca să știm pe viitor. Eu aș zice să fie atenți la service-ul Electrolux. Grea viața cu oamenii, dacă ai nevoie de ei.
Laura Mititelu a zis
Buna ziua!
Va rog urgent un feedback pentru: Masina de spalat vase AEG FFB53937ZM, 14 seturi, 8 programe, AirDry, MaxiFlex, Afisaj digital, Clasa D, Motor inverter, 60 cm, Inox
Se încadrează în buget si în nevoile noastre, dar nu știu pe viitor vs.consum energetic dacă e ok.
Înlocuiesc un whirpool al 6 șanse, s-a stricat în 3 anu eroare F15, în rest impecabila.
Petruș a zis
AEG e cu multe clase peste Whirpool. 🙂