Am vorbit destul de mult despre mașinile de spălat, am făcut ghiduri pentru alegere, acum vreau să vorbim un pic în detaliu, despre principiile de funcționare.
Pentru ca nivelul apei este controlat de mecanismul numit presostat, acesta costând, de fapt intr-o membrana ce acționează un contact in momentul in care presiunea apei creste, iar aceasta se curbează. In funcție de programul comandat mașinii de spălat, aceasta creste, de fapt apa este cea care creste si de asemenea este măsurata in milimetrii de coloana fiind posibila accesarea diferitelor operații prin comanda, de exemplu intrarea si/ sau oprirea apei.
Fiecarui program de spalare a masinii automate este asigurat prin mecanismul de control al programului ce este realizat din dispozitive de actionare, de comanda a turatiei, de control al timpului de spalare si de comanda a programului, toate acestea fiind actionate de un motor sincron ce dispune prin intermediul unor roti dintate ce au discuri cu came. Iar aceste discuri cu came, pentru fiecare dintre ele este alocat un anumit program.
Pe langa toate aceste dispozitive se mai adauga si dispozitivul de comanda pas cu pas, ce are rolul de a transforma turatia constanta a motorului sincron in anumite miscari in pasi. Datorita acestor miscari in pasi se realizeaza o programare clara dar si a controlului proceselor de spalare si de clatire.
Incalzirea apei de spalat se face cu ajutorul unui termostat si a unui robinet de admisie ce este actionat prin presostat. Temperatura de spalare are posibilitatea de a fi fixata intre 30 grade Celsius si 100 grade Celsius; aceasta incalzire este posibila cu ajutorul capului de masurare al termostatului ce executa conectarea si deconectarea incalzirii.
Pentru urmatoarea etapa din program, si anume aceea de evacuare a apei de spalare, dar si de centrifugare este necesara o pompa cu palete, denumita pompa cu emulsie, fiind actionata de un motor. Pentru a putea actiona tamburul centrifugii se face cu ajutorul unui motor electric ce poate ajunge la aproximativ 2 800 de ture pe minut. Forta centrifuga creata in urma turatiei a centrifugii indeparteaza particulele de apa existente in rufe dupa procesul de evacuare a apei.
Pentru ca masinile de spalat de ultima generatie au dispozitive de siguranta, masina isi poate intrerupe programul de spalat, in cazul in care usa masinii este deschisa.
Cum putem proteja tesatura fina a hainelor?
Daca ne referim la hainele cu tesatura fina mai trebuie spus si ca spalarea si clatirea necesita un raport mult mai mare intre apa si reufele uscate, adica 1:7 fata de 1:5, ceea ce pe intelesul nostru reprezinta un kilogram de rufe uscate la 7 litri de apa, respectiv 5 litri. Pentru acest procedeu de spalare sunt necesare doua presostate, unul este folosit pentru realizarea raportului 1:7, iar celalalt presostat pentru realizarea raportului de 1:5.
Aceste presostate sunt unite intre ele prin furtunuri de cauciuc si tevi de distribuire racordate la teava de alimentare ce intra in bazinul pentru emulsie. Pe teava de alimentare, dar si pe furtunurile de cauciuc exista o coloana de aer, care se comprima atunci cand nivelul creste.
O componenta importanta in procesul de spalare o reprezinta si supapa de admisie ce este actionata de presostat. Aceasta are un ventil ce inchide si deschide doua orificii (A si B) in momentul in care presiunea este aproximativ egala in cele doua orificii; prin urmare deschiderea si inchiderea acestui ventil se produc cu o oarecare intarziere pentru a nu provoca șocuri.
Adaugă un comentariu