Alegerea unei mașini de spălat nu este tocmai ușoară. Avem zeci, poate sute de modele pe piață, iar acestea sunt pe diferite categorii. Avem mașini de spălat slim, cu încărcare frontală, cu lățime mai mică de 50 de cm, cu uscător, fără uscător și așa mai departe.
Dacă ajungeți în hyperrmarket și vă aruncați un ochi pe acolo veți vedea o sumedenie de modele pe care nu veți ști cât de ok sunt, cât de fiabile.
În articolul de față vreau să abordăm subiectul mașinilor de spălat cu uscător. Să precizăm avantajele, dezavantajele și motivele pentru care ar trebui să ne îndreptăm spre un uscător separat.
Nevoia unui uscător pentru mașina de spălat este mare. De exemplu, suntem la cămin și vrem să avem rufele uscate sau suntem într-un apartament mic, central, iar infrastructura ne obligă să uscăm rufele în casă pentru că n-avem balcon sau stricăm priveliștea celor care trec prin fața blocului. Sau poate este iarnă și nu dorim să ne înghețe hainele.
Aici întervin avantajele și dezavantajele unei astfel de opțiuni.
Avantajele mașinii de spălat cu uscător
Se economisește o grămadă de timp. Gândiți-vă la faptul că trebuie să întindeți rufele, să aveți grijă de ele. În plus, scăpați de grija mirosului neplăcut în cazul în care nu se pot usca în timp util.
Dezavantajele mașinii de spălat cu uscător
Să zicem că avem o mașină de spălat cu încărcare de 9 kg de haine. În practică, uscătorul nu va putea fi folosit decât pentru 6,7 kg de haine.
Un alt dezavantaj este consumul de energie. Știm că sunt modele foarte multe cu eficiență energetică foarte bună. Totuși, uscătorul nu este cel mai bun prieten al facturii de curent electric.
Ca o demonstrație: se dă o mașină de spălat Electrolux cu uscător:
- Program bumbac spalare standard (60 grade, 1400 RPM, timp standard) – uscare automata (de pus in dulap) – cantitate mica de rufe:
Spalare – 0,806 kWh (~ 0,29 RON) – timp – 1:54
Uscare – 0,914kWh (~ 0,32 RON) – timp – 1:10 - Program bumbac spalare standard (60 grade, 1400 RPM, timp standard) – uscare automata (de pus in dulap) – cantitate mare de rufe:
Spalare – 0,772 kWh (~ 0,27 RON)
Uscare – 2.360 kWh (~ 0,85 RON) – cand sunt blugi usuca rufele prea mult. Presupun ca in cazul blugilor merge setat timpul de uscare pe manual ~1:45. - Program sintetice spalare standard (40 grade, 1200 RPM, timp standard) – uscare automata (de pus in dulap):
Spalare – 0,410 kWh (~ 0,14 RON)
Uscare – 1.167 kWh (~ 0,42 RON)
Total (spalare+uscare) – 1.577kWh (~ 0,56 RON) – timp – 2:55
Atenție la modelele ieftine ce vă usucă rufele, dar le și mototolesc foarte rău. Îndreptați-vă spre un model cu călcare.
Adaugă un comentariu